Lézerek a kulturális örökség védelmében

Köztéri szobor lézerrel segített restaurálása

Restaurálni néha nem csak régi tárgyakat kell. 2014. augusztus 20-án, Fóton fölavatták gróf Károlyi István szobrát, amit még azon az éjszakán több liter zománcfestékkel öntöttek le.

A tisztítás a restaurálásban szokatlan problémákat vetett föl: adott volt egy frissen faragott carrarai márvány felület, melynek textúrája őrzi megmunkáló szerszámok legapróbb nyomait, míg a rajta levő szennyeződés nagyon vastag réteget képez, csak agresszív oldószerekkel oldható, föloldva viszont beszivároghat a kő pórusaiba, elszínezve azt.

Kézenfekvő megoldásként kínálkozott a lézeres felülettisztítás. Kisapáti Ivett restaurátor és Dr. Márton Zsuzsanna fizikus évek óta vizsgálják együtt ennek restaurátori alkalmazásait a PTE Fizikai Intézetében. Itt viszont a festékréteg annyira vastag volt, hogy önmagában a lézerrel hónapokig tartott volna a munka. Így végül a kombinált mechanikai, vegyszeres és lézeres módszerhez folyamodtunk. A tulajdonos kérésére antigraffiti védőréteggel is bevontuk a szobrot, amit 2015. április 8-án újra avattak Fót főterén.

A rövid határidőre elkészült munka, a megőrzött textúra és a szobor visszanyert színe a laikusokat és a szakembereket is meggyőzheti az innovatív lézeres technika alkalmazásának előnyeiről.

Egyiptomi szarkofágok lézeres tisztítása

Részt vettünk a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi gyűjteményében található szarkofágok tisztításában. A lézeres eljárás kíméletesen és hatékonyan távolítja el az évszázadok alatt lerakódott szennyeződést, és csökkenteni képes a beázások, korábbi vegyszeres restaurátori beavatkozások nemkívánatos nyomait, miközben kíméletes az érzékeny faanyaghoz.
Kapcsolat: Dr. Márton Zsuzsanna, egyetemi docens (Publikációk)

Ajánló

  • A PTE TTK Fizikai Intézet hivatalos oldala okostelefonon és tableten! Kattintson ide!