Extrém lézerekkel kísérletezhettek a középiskolások a PTE Fizikai Intézetének diákegyetemén

2019. július 10., 00:08

Nyári Diákegyetemet tartottak június 19-20 között a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézetében. A háromnapos rendezvényen mintegy 21 középiskolás diák vett részt.

A rendezvényen a résztvevők érdekes előadásokat hallgathattak, valamint belekóstolhattak a fizikusok hétköznapjaiba: méréseket végeztek a legkorszerűbb berendezésekkel és modern szoftverekkel vizsgálhatták meg a fizikai jelenségeket. A diákegyetem fő szervezője, Dr. Tóth György a köszöntő szövegében elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetében végzett kutatások a világ élvonalába tartoznak. Ezért az ott dolgozók felelőssége, hogy ezt a tudást átadják a felnövekvő generációknak. Ebből a célból építkezett a nyári diákegyetem programja is: a középiskola első két évében tanultakra alapozva kaphattak interaktív bevezetőt az érdeklődők a nagy intenzitású lézerfizika, a fény kettős természete, a téridő szerkezete, valamint a nagy energiájú lézerekkel történő részecskegyorsítás aktívan kutatott területeiből. Az előadásokat követően a Fizikai Intézethez tartozó Szentágothai János Kutatóközpont Nagy Intenzitású Terahertzes Laboratóriumában, a Természettudományi Kar Fizikai Intézetének Laboratóriumaiban, valamint számítógéptermeiben vehettek részt különböző kísérletekben, vagy számítógépes modellezésben.

A rendezvényen résztvevők az élményeken és a frissen megszerzett tudáson túl ajándéktárgyakat is kapta; sőt még az étkezésről is az egyetem gondoskodott. Az Intézet hagyományteremtő jelleggel indította a rendezvényt. A diákegyetemre való igényre mutat, hogy a csak Baranyában hirdetett rendezvényre több, mint 20 diák volt kíváncsi és töltött el három napot a Pécsi Tudományegyetemen rögtön a vakáció kezdetén.

Képek a rendezvényről:
 

 

 

 

Ajánló

  • A PTE TTK Fizikai Intézet hivatalos oldala okostelefonon és tableten! Kattintson ide!